a
Strona głównaLifestyleZupa z serków topionych – prosta i szybka w przyrządzeniu!

Zupa z serków topionych – prosta i szybka w przyrządzeniu!

Zupa z serkow topionych

Diety, dbanie o poziom cholesterolu we krwi, zdrowe odżywianie, profilaktyka – nawet jeśli na co dzień przestrzegamy pewnych zasad, każdego czasem nachodzi ochota na coś smacznego, choć niekoniecznie obfitującego w odżywcze składniki (chyba, że mówimy o ilości kilokalorii). Po co jednak sięgać po fast food skoro samodzielnie można przygotować sobie kojący posiłek na jesienny wieczór ? Zupa z serków topionych, bo o niej mowa, to z pewnością nie danie ekskluzywne. Niemniej jednak – ma wielu zwolenników, zwłaszcza, gdy za oknem szaruga i przebywanie w domu wcale nie wydaje się złym pomysłem.

Ser topiony nie należy do produktów zdrowych – i tu Ameryki nie odkryjemy. Jego kaloryczność jest dość pokaźna, co gorsza – zawiera on procentowo bardzo dużo tłuszczów (często tych wysokoprzetworzonych i niezdrowych). Nierzadko w składzie można znaleźć syrop glukozowo – fruktozowy, barwniki, wzmacniacze smaku. Jednak – zupa z serków topionych to nie potrawa, przy której spoglądamy na wartości odżywcze czy skład, prawda? Poza tym – na rynku zdrowej żywności nie brakuje też zamienników dla tradycyjnych produktów, charakteryzujących się obniżoną zawartością tłuszczu, większym udziałem białka etc. Przy założeniu, że nie będzie to codzienny posiłek, taka zupa raczej nam nie zaszkodzi.

By przygotować zupę potrzebny nam oczywiście bulion. Może być drobiowy lub warzywny – warto przy tym skorzystać z naturalnych składników – jak porcja rosołowa czy udka kurczaka, świeża włoszczyzna, ziele angielskie, majeranek. Ostatecznie dodając do litra takiego bulionu co najmniej 250 – 300 gram serków topionych z pewnością „wzbogacimy” mieszankę o konserwanty. W garnku obok – podczas gdy bulion będzie się gotować rozgrzewamy około 2 łyżki oleju roślinnego, na którym szklimy jedną niewielką cebulę (może być szalotka, jest bowiem delikatniejsza w smaku) oraz 3 ząbki czosnku. Gdy całość się podsmaży można zalać warzywa odcedzonym bulionem, a następnie stopniowo dodawać kawałki pokrojonego w kostki sera (trzeba mieszać, zanim się nie rozpuści). Całość można doprawić m.in. pieprzem kolorowym bądź czarnym, papryką słodką, kurkumą, solą – do smaku. Jeśli konsystencja wydaje się nie dość kremowa – dodajemy śmietanki (wystarczy 18 proc. kubeczek 200 ml – uprzednio trzeba jednak zdjąć garnek z ognia, a samą śmietanę zahartować, by nie było grudek).

Zupa z serkow topionych

Do kremu z serków topionych można dodać grzanki lub groszek ptysiowy – dodatkową dekoracją będzie szczypiorek, świeży koperek czy pietruszka – w zależności od preferencji. Zdecydowaną zaletą zupy jest jej kremowy charakter niemniej można go przełamać przy pomocy świeżych i chrupiących dodatków.

Napisane przez

Cześć! Jestem Irmina. Stworzyłam ten portal, ponieważ w dobie zalewu informacji sama poszukiwałam miejsca, w którym będę mogła znaleźć i poukładać najcenniejsze dla siebie wiadomości. Mam nadzieję, że znajdziesz u to, czego szukasz :)

Latest comment
  • Serki topiony kojarzyły mi się wyłącznie z kanapkami, a tu zupa 😀

Zostaw komentarz