a
Strona głównaLifestyleŚledzie na Wigilię na kilka sposobów

Śledzie na Wigilię na kilka sposobów

Śledź to ryba, bez której większość z nas nie wyobraża sobie Wigilijnej kolacji. Zaserwować można go zarówno klasycznie – w oleju lub śmietanie, jak i wersji po kaszubsku, pod pierzynką czy na słodko – z dodatkiem rodzynek. Oto kilka sprawdzonych przepisów na pyszne śledzie na Wigilię.

Śledź w oleju

Niezbędne składniki na takiego śledzia na Wigilię to:

  • 0,5 kilograma płatów śledziowych
  • 3 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 0,5 szklanki oleju
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Płaty śledzia myjemy, smarujemy z jednej strony musztardą, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Następnie układamy je warstwowo w słoiku przekładając poszczególne warstwy cebulą. Na koniec przyprawiamy pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi, zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na 2 dni.

Inne pomysły na śledzie w oleju i nie tylko znajdziesz w serwisie: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/sledzie-na-wigilie

Śledź w śmietanie

Do zrobienia tego śledzia na Wigilię potrzebne będą:

  • 0,5 kilograma płatów śledziowych
  • 300 g śmietany
  • 3 cebule
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Sól
  • Pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Płaty śledzia myjemy i kroimy na kawałki. Śmietanę doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem pudrem solą oraz pieprzem. Łączymy wszystkie składniki ze sobą.

Śledź po kaszubsku

Tego śledzia na Wigilię przygotujemy z:

  • 10 płatów śledziowych
  • 0,25 litra oleju
  • 3 cebul
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżek octu
  • 1 łyżki cukru
  • 3 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liści laurowych
  • 0,5 łyżeczki ziarenka gorczycy

Moczymy śledzie w wodzie przez około 3 godziny, zmieniając ją w międzyczasie dwukrotnie. Na rozgrzanym oleju dusimy pokrojone w plastry cebule, dosypując cukier, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy, a po zdjęciu z gazu wsypujemy gorczycę. Osuszamy śledzie na papierowym ręczniku i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je naprzemiennie w szklanej misce, naprzemiennie z sosem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Śledź pod pierzynką

Kolejną wersję śledzia na Wigilię przygotujemy z:

  • 5 filetów ze śledzia
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 ugotowanych ziemniaków
  • 1 jabłka
  • 2 łyżeczek soku z cytryny
  • Majonezu
  • Pieprzu

Ziemniaki kroimy w kostkę, śledzia – w paski, a jajka siekamy (żółtka i białka osobno), W szklanym naczyniu kładziemy warstwami ziemniaki, śledzie skropione sokiem z cytryny i przyprawione pieprzem, cebulę, jabłko (również z dodatkiem soku z cytryny), majonez oraz białko jajka. Całość przybieramy żółtkiem. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Śledź z rodzynkami

To idealny przysmak dla wszystkich, którzy lubią śledzia na Wigilię w wersji na słodko. Składniki niezbędne do jego przyrządzenia to:

  • 5 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 mililitrów octu
  • Garść rodzynek
  • Tymianek
  • Goździki
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Imbir
  • Olej

Śledzie moczymy w wodzie z octem przez około 3 godziny. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy miód, koncentrat pomidorowy i rodzynki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W szklanym słoiku układamy warstwami śledzie i cebulę z rodzynkami, przyprawiając każdą z nich wymienioną wyżej mieszanką przypraw. Wkładamy do lodówki na jeden dzień.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz