a
Strona głównaLifestylePyszna i zdrowa nalewka z dzikiej róży? Na jesień w sam raz!

Pyszna i zdrowa nalewka z dzikiej róży? Na jesień w sam raz!

nalewka z dzikiej rozy

Ziołolecznictwo przybiera niezwykle odmienne formy. Wykorzystywane są nie tylko popularne napary czy odwary, ale także nalewki wskazane do użytku wewnętrznego czy zewnętrznego – w zależności od dolegliwości, na którą cierpimy. W przypadku specyfiku, jakim jest nalewka z dzikiej róży jej działanie jest wszechstronne. Poniżej kilka faktów o składnikach owego preparatu oraz sposobie jego przygotowania.

Nalewka z dzikiej róży powstaje z owoców tego krzewu rosnących dziko na terenie całej Europy, ale też Australii, Nowej Zelandii i innych państw półkuli północnej o umiarkowanym bądź ciepłym klimacie. W samej Polsce można spotkać się aż z 20 gatunkami krzewów. Dawniej dziką różę wykorzystywano w kulinarnych przepisach o wiele częściej, spożywano tez owoce na surowo. Obecnie moda na przetwory, takie jak nalewka z dzikiej róży powraca.

Owoce dzikiej róży są niezwykle bogatym źródłem witaminy C, i nawet po przetworzeniu nadal zawierają bardzo dużo tego antyoksydantu, Ponad to w składzie pojawiają się witaminy młodości (A i E), a także odpowiedzialna za właściwą krzepliwość krwi wit. K oraz witamin B1, B2. Dzika róża znajduje zastosowanie jako środek wspomagający pracę układu immunologicznego, trawiennego, ale też przy nadciśnieniu. Zewnętrznie również można stosować nalewkę bądź inną postać specyfików z dzikiej róży – m.in. przy problemach z trądzikiem bądź przy innych chorobach skórnych. W dawnych czasach nalewki używano w przypadkach wścieklizny.

Nalewka z dzikiej róży – jak przygotować?

Oto, czego potrzeba do samodzielnego przygotowania specyfiku: około 1 kg owoców dzikiej róży (świeżych, zbiera się je na przełomie czerwca i lipca), w równych proporcjach – wódki 40 proc., wody oraz miodu/ fruktozy/ syropu klonowego (wedle uznania) – na ogół jest to 500 ml (lub gram). Oczywiście żadna nalewka nie może się też obejść bez spirytusu 96 proc. Tego wykorzystujemy trochę więcej, bo około 3/4 litra. Miksturę można doprawić ziołami (miętą, kolendrą) lub goździkami. Istotne, by świeże owoce przez przygotowywaniem nalewki zmrozić. Dopiero po upływie 24 godzin można je nakłuć (z dwóch stron) i zalać spirytusem. Teraz najtrudniejsza część – przez około 5 tygodni mikstura musi stać w ciepłym, lecz zacienionym miejscu. Dopiero potem można ją odcedzić (warto dokładnie odsączyć owoce), przefiltrować, pozostawić na kolejne 7 dni.

nalewka z dzikiej rozy

Wówczas dodaje się wódkę, substancję słodzącą, wodę. Uwaga – w przypadku miodu warto uprzednio wymieszać go z wodą, podgrzać i przefiltrować,  by całość była klarowna. Nalewka dojrzewać musi jeszcze przez 8 tygodni – proces jej przyrządzania nie jest więc może trudny, jednak z pewnością ogromnie czasochłonny i wymagający cierpliwości.

Napisane przez

Cześć! Jestem Irmina. Stworzyłam ten portal, ponieważ w dobie zalewu informacji sama poszukiwałam miejsca, w którym będę mogła znaleźć i poukładać najcenniejsze dla siebie wiadomości. Mam nadzieję, że znajdziesz u to, czego szukasz :)

Latest comment
  • Na jesień i zime w sam raz!

Zostaw komentarz