a
Strona głównaZdrowieJak wybrać właściwy olej do smażenia

Jak wybrać właściwy olej do smażenia

olej do smazenia

Smażenie potraw z pewnoÅ›ciÄ… nie jest korzystne dla organizmu z przyczyn oczywistych. Takie posiÅ‚ki zawierajÄ… dużo wiÄ™cej tÅ‚uszczu, sÄ… bardziej kaloryczne, a także obciążajÄ…ce dla wÄ…troby i innych organów trawiennych. Niemniej – to wciąż jeden z popularniejszych sposobów przygotowywania posiÅ‚ków – zwÅ‚aszcza w tradycyjnej kuchni polskiej. Szczęśliwie – olej do smażenia można wybrać tak, by nie wyrzÄ…dzaÅ‚ nam dużej szkody. OczywiÅ›cie należy używać go z umiarem. Poniżej – nieco wiÄ™cej informacji na temat tego, który tÅ‚uszcz jest optymalny, natomiast z których jego rodzajów lepiej zrezygnować.

Jakość, jakÄ… posiada olej do smażenia jest bardzo ważna. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy siÄ™ na produkt pochodzenia roÅ›linnego (to zdecydowanie lepsza opcja) czy zwierzÄ™cego dobrze jest nie wybierać najtaÅ„szych produktów. Dlaczego? Ponieważ podczas smażenia tÅ‚uszcz rozpada siÄ™ na kwasy tÅ‚uszczowe oraz glicerol. Nasycone kwasy tÅ‚uszczowe – obecne m.in. w maÅ›le, niskiej jakoÅ›ci margarynie i produktach masÅ‚opodobnych powodujÄ… wzrost stężenia zÅ‚ego cholesterolu LDL we krwi, co może prowadzić do chorób serca, podwyższonego ciÅ›nienia, problemów z krążeniem, a przede wszystkim – nadwagi i otyÅ‚oÅ›ci. W czasie dÅ‚ugotrwaÅ‚ego ogrzewania tÅ‚uszczów – co jest konieczne w przypadku niektórych potraw – generowane sÄ… rozliczne substancje o szkodliwym wpÅ‚ywie na organizm.

Dużo zdrowsze są oleje rafinowane niż tłoczone na zimno. Lepiej też sięgać po te zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe, jak produkty rzepakowe czy lniane bądź oliwa z oliwek. Wyznacznikami tego, czy dany tłuszcz nadaje się do smażenia pozostają zarówno skład kwasów tłuszczowych, jak i temperatura dymienia (czyli zdolność do zachowywania właściwości także w wysokich temperaturach). Krótkotrwałe przygotowanie potraw może być praktykowane z użyciem tłuszczy zwierzęcych (oczywiście nie na co dzień). Do smażenia nie nadają się jednak masło czy smalec (chyba, że mowa o smażeniu dosłownie kilkuminutowym).

olej do smazenia

Nawet jeśli nabędziemy olej do smażenia dobrej jakości warto używać go w ograniczonym stopniu. Duszone, pieczone czy gotowane na parze potrawy wcale nie muszą smakować gorzej, a z pewnością są o wiele zdrowsze. Niezależnie od tego, czy zależy nam na utracie zbędnych kilogramów czy po prostu na lekkostrawnych posiłkach.

Napisane przez

Cześć! Jestem Irmina. Stworzyłam ten portal, ponieważ w dobie zalewu informacji sama poszukiwałam miejsca, w którym będę mogła znaleźć i poukładać najcenniejsze dla siebie wiadomości. Mam nadzieję, że znajdziesz u to, czego szukasz :)

Latest comment
  • Jak smażyć miÄ™so, to tylko na smalcu!

Zostaw komentarz